torsdag 18. oktober 2012

Decoupage


Har du prøvd decoupage enda? Dette er en kjempemorsom dekorasjonsteknikk. Finn et motiv du liker på et ark eller en serviett. Motivet dit kan rives eller klippes ut. Motivet kan du så lime på nesten hva det måtte være så lenge det er en malbar flate. Treverk, lampeskjermer, papp, metall, porselen, glass, er bare noen eksempler. Når man først lærer hvordan så er dette veldig enkelt. En fin måte å gjøre noe morsomt mens klokka går ;o) Jeg slapper av og koser meg skikkelig når jeg sitter med dette.


Her ser dere en lampeskjerm og ei blomsterpotte som har fått en ny vår.
 
For å få lik struktur på hele skjermen har jeg brukt en hvit serviett uten mønster først. Bruk det ytterste laget på servietten og riv den slik at den passer objektet. Sjekk at det kun er et lag med serviett. Noen servietter har mange lag er nesten umulig å få fra hverandre. Det gjelder gjerne de litt dyre og fine serviettene. Billige servietter fra feks Nille er et godt utgangspunkt.


Lim kjøper jeg hos Panduro, men jeg har hørt at Europris også har slik lim til en rimelig penge. Husker du ikke hva det heter så spør bare betjeninga. De skjønner hva du mener :o)  Limet er flytende. Hell det i et lite beger. Når serviettbiten din er klar så legger du den på objektet og begynner å pensle lim på. 

På Youtube ligger mange videoer som viser fremgangsmåten.


Tips. Begynn å pensle midt på servietten og dra utover. Vær rask og ikke pensle for lenge på samme sted. Husk at servietten er tynn og våt nå, så den ryker lett. Skulle skaden skje kan du vente litt og så prøve å dytte servietten på plass. Du kan også rive ut en lik bit fra servietten og legge oppå som en bøt. Det blir ofte fint det. Kommer figurene rett oppå hverandre så synes ikke skaden. Blir det litt skjevt har du skapt en 3D effekt :D 


Du får også kjøpt små ruller for å rulle over objektet. Disse er fine til å glatte ut motivet og jevne ut limet.


La objektet tørke og stryk på lim en gang til. Lakker til slutt om ønskelig. Lakk gjør at objektet tåler mer. Lurt å gjøre på brett o.l slik at de tåler en fuktig fille.


Etter å ha lagt hvit serviett på skjermen og la jeg motivet mitt på, mens skjermen fortsatt var våt. Skjermen fikk tørke og et nytt lag med lim kom på. Har ikke brukt lakk.


Blondekanten nederst er festet med dobbeltsidig tape. Panduro selger mange ulike bredder. Nille selger en bred type til en billig penge. Går fort å klippe til ønsket bredde. 


Skjermen ser gammel ut og når det blir mørkt lager den et varmt og flott gult lys :D

 Blomsterpotta hadde blitt stygg og skjoldete så den fikk ei runde med hvit spraymaling først. Her har jeg kun brukt motivet. Samme serviett, men her ser jenta motsatt vei som på lampeskjermen. Skåla ble rar da den sto igjen hvit så den har også fått ny drakt. Rev av små biter av servietten uten å tenke på motivet. Festet bare bitene etter farge. Rosa sammen, mørkt sammen osv. Litt tilfeldig at det ble passende så fint bed potta.Har du lyst å prøve så kast deg ut i det. Kjøp pensler og lim og du har det du trenger. Servietter regner jeg med at du har ;o) Prøv deg frem på gamle blomsterpotter, blikkbokser, glass og ellers det du måtte finne. Blir servietten helt ødelagt så tørk den av og begynn på nytt. Du får ikke gjort mye feil når du driver med dette. :D 


                                       Lykke til....
                                  


1 kommentar:

  1. Takk for et nyttig innlegg:) har reblogga det her:

    http://lifeisbeautfiul.blogspot.no/2013/06/decoupage.html#.UcHFdcsayK0

    SvarSlett